Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] cukru i innych rodzajów węglowodanów. Wybór odpowiednich owoców i spożywanie ich z umiarem może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Staraj się sięgać po owoce, które mają niską zawartość cukru, czyli po owoce jagodowe. Nie dość, że nie spowodują skoków cukru we krwi, to jeszcze nie zaszkodzą Twojej sylwetce, ponieważ mają niewiele kalorii.
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] wspomaga pracę jelit, ma również dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Należy jednak stopniowo przyzwyczajać organizm do spożywania ziaren lnu z powodu na dużą zawartość błonnika. Miód Wszystkim świetnie znany słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Miód wzmacnia serce, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, koi nerwy, [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] Tego typu przypadki zostały opisane w RPA w 1981 r. Dotyczyły sportowców biorących udział w zawodach wytrzymałościowych trwających ponad 7 h. Na przykład, w Gatorade łączna zawartość sodu i potasu (potas jest tak samo aktywny osmotycznie, jak sód) to tylko 23 mEq / l, w porównaniu z 145 mEq / l w osoczu. Nadmierne dostarczanie ww. napojów [...]
W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]
[...] Możesz wybrać zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Na przykład dodanie dwóch łyżek masła orzechowego do przekąski w postaci pokrojonego jabłka podniesie zawartość białka o 7 g, a dodanie około 100 g tuńczyka do zielonej sałatki doda ok. 20 g dobrej jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli. Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, [...]
[...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]
[...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
[...] W rzeczywistości nigdy nie zdarza się, by występowały tylko pozytywne zjawiska. I tak właśnie było w tym przypadku. Okazało się, że po jednym tygodniu stosowania diety VLCD zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]
[...] ilość w zębach pomaga zapobiegać próchnicy. W surowcach T. terrestris największą akumulację makro- i mikroelementów zaobserwowano w czerwcu. Do sierpnia zmniejsza się zawartość Na, Mg, K, Cl i Ca. Dzikie rośliny T. terrestris (naturalnie rosnące w Chinach) gromadzą znacznie więcej podstawowych pierwiastków. Warunki panujące w Rosji (ogród [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki [...]
[...] z treningiem siłowym efekt wizualny patrząc z perspektywy lat, jest rzeczą drugoplanową. Regularne obciążenie mięśni pozwala chronić kości (utrzymać odpowiednią gęstość i zawartość mineralną kości), utrzymać masę mięśniową, regulować glikemię, chroni np. przed cukrzycą, dyslipidemią i otyłością. Referencje: Westcott, Wayne L. PhD Resistance [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]